sobota, 10 stycznia 2015

Jakie wino?

Klasyfikacja win


Ze względu na barwę wina dzieli się je na:
  • wina białe o barwie od jasnożółtej lub zielonkawej do brązowej
  • wina różowe o barwie od różowej do jasnoczerwonej
  • wina czerwone o barwie od jasnoczerwonej do ciemnowiśniowej

Ze względu na zawartość cukru:
  • wytrawne do 10 g/l, o zawartości cukru do 1,5%
  • półwytrawne powyżej 10–30 g/l, o zawartości cukru od 2 do 4%
  • półsłodkie powyżej 30–60 g/l, o zawartości cukru od 4,5 do 7,5%
  • słodkie powyżej 60–150 g/l, o zawartości cukru od 8 do 16%
  • bardzo słodkie powyżej 150 g/l

Ze względu na barwę wina dzieli się je na:
  • wina białe o barwie od jasnożółtej lub zielonkawej do brązowej
  • wina różowe o barwie od różowej do jasnoczerwonej
  • wina czerwone o barwie od jasnoczerwonej do ciemnowiśniowej

Ze względu na zawartość etanolu wina dzielimy na:
  • wina słabe — do 10% obj.
  • wina średnio mocne — o mocy od 10 do 14% obj.
  • wina mocne — o mocy od 14 do 18% obj.
  • wina wzmacniane (alkoholizowane) zawierają powyżej 18% obj. etanolu. Etanol dodaje się zazwyczaj w celu wstrzymania procesu fermentacji, np. madera, malaga, , porto, sherry. 

Ze względu na sposób konsumpcji dzielimy wina na :
  • stołowe, są to wina wytrawne i półwytrawne:

            podawane przed posiłkiem – preferowane wina południowe wytrawne i półwytrawne (porto,
             sherry),
wina podawane do przekąsek – przede wszystkim wina białe wytrawne,
do ryb i białego mięsa – podawane są wina białe półwytrawne,
do pieczystego i dziczyzny – wina czerwone,
do serów – podajemy wina czerwone pełne smaków.
  • deserowe, są to wina słodkie i półsłodkie, podajemy je do owoców, orzechów, ciast i deserów (przede wszystkim słodkie tokaje,  madera, porto, sherry),
  • likierowe, są to wina mocne i bardzo słodkie.

Wina musujące

 

Wina zawierające dwutlenek węgla nazywamy winami musującymi.
Rozróżniamy trzy rodzaje win musujących:
  • szampan (Champagne) – uzyskiwane metodą szampańską i pochodzące z rejonu Szampania,
  • wino szampańskie – uzyskiwane metodą szampańską (tradycyjną), ale wyprodukowane w innych regionach,
  • wino musujące – zwykłe wino nasycone sztucznie dwutlenkiem węgla.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz