Klasyfikacja win
Ze względu na barwę wina dzieli się je na:
- wina białe o barwie od jasnożółtej lub zielonkawej do brązowej
- wina różowe o barwie od różowej do jasnoczerwonej
- wina czerwone o barwie od jasnoczerwonej do ciemnowiśniowej
Ze względu na zawartość cukru:
- wytrawne do 10 g/l, o zawartości cukru do 1,5%
- półwytrawne powyżej 10–30 g/l, o zawartości cukru od 2 do 4%
- półsłodkie powyżej 30–60 g/l, o zawartości cukru od 4,5 do 7,5%
- słodkie powyżej 60–150 g/l, o zawartości cukru od 8 do 16%
- bardzo słodkie powyżej 150 g/l
Ze względu na barwę wina dzieli się je na:
- wina białe o barwie od jasnożółtej lub zielonkawej do brązowej
- wina różowe o barwie od różowej do jasnoczerwonej
- wina czerwone o barwie od jasnoczerwonej do ciemnowiśniowej
Ze względu na zawartość etanolu wina dzielimy na:
- wina słabe — do 10% obj.
- wina średnio mocne — o mocy od 10 do 14% obj.
- wina mocne — o mocy od 14 do 18% obj.
- wina wzmacniane (alkoholizowane) zawierają powyżej 18% obj. etanolu. Etanol dodaje się zazwyczaj w celu wstrzymania procesu fermentacji, np. madera, malaga, , porto, sherry.
Ze względu na sposób konsumpcji dzielimy wina na :
- stołowe, są to wina wytrawne i półwytrawne:
podawane przed posiłkiem – preferowane wina południowe wytrawne i półwytrawne (porto,
sherry),
wina podawane do przekąsek
– przede wszystkim wina białe wytrawne,
do ryb i białego mięsa –
podawane są wina białe półwytrawne,
do pieczystego i dziczyzny
– wina czerwone,
do serów – podajemy wina
czerwone pełne smaków.
- deserowe, są to wina słodkie i półsłodkie, podajemy je do owoców, orzechów, ciast i deserów (przede wszystkim słodkie tokaje, madera, porto, sherry),
- likierowe, są to wina mocne i bardzo słodkie.
Wina musujące
Wina zawierające dwutlenek węgla nazywamy winami musującymi.
Rozróżniamy trzy rodzaje win musujących:
- szampan (Champagne) – uzyskiwane metodą szampańską i pochodzące z rejonu Szampania,
- wino szampańskie – uzyskiwane metodą szampańską (tradycyjną), ale wyprodukowane w innych regionach,
- wino musujące – zwykłe wino nasycone sztucznie dwutlenkiem węgla.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz