wtorek, 20 stycznia 2015

Robimy sushi

Jak zrobić sushi ?


 W celu przygotowania sushi należy zaopatrzyć się w kilka niezbędnych produktów:

  • ryż do sushi (klejący się),
  • sos sojowy,
  • ocet ryżowy,
  • sushi nori - listki prasowanych alg morskich,
  • zaprawa do ryżu*,
  • japoński chrzan wasabi,
  • marynowany imbir w zalewie,
  • tykwa,
  • rzodkiew chińska,
  • mięso kraba, paluszki krabowe,
  • awokado, ogórek, papryka i inne dodatki według uznania,
  • mata bambusowa do zwijania sushi,
  • serek Philadelphia lub majonez (gdy robimy California Roll),
  • sezam (zwykły, czarny),
  • pałeczki bambusowe do jedzenia.
*zaprawa do ryżu - na 0,5kg ryżu: do szklanki wlewamy 7 łyżek octu ryżowego, 1 płaską łyżkę soli, 3 płaskie łyżki cukru (ja daję cukier brązowy), wszystko należy wymieszać i podgrzać w mikrofali do rozpuszczenia, lecz NIE GOTOWAĆ!. Tak przygotowaną zaprawą należy polać ryż i odstawić go to przestudzenia.
Koszt wszystkich powyższych składników klasyfikuje się w granicach 150-200 złotych. Z takiego zestawu składników jesteśmy w stanie przygotować naprawdę ogrom sushi. Ja kupuję produkty takie jak imbir, tykwa pakowane po około 1,5 kg, rzodkiew 1 kg, a potem dzielę na odpowiednie ilości i zamrażam. Wychodzi mega taniej. Za taką ilość sushi, przygotowaną z tych składników, zapłaciłbym bez przesady około 1500-2000 złotych, lub więcej, w zależności od lokalu.

Gotowanie ryżu


Ryż, doprawiony mieszanką octu ryżowego, soli i cukru, jest najważniejszym składnikiem sushi. Ryż gotujemy na około godzinę przed przystąpieniem do robienia sushi. Należ go bardzo dokładnie wypłukać (około 4-5 razy przepłukać aby pozbyć się jak najwięcej skrobi) i odsączyć. Następnie ryż zalewamy wodą - na szklankę ryżu wlewamy 1,25 szklanki wody. Gotujemy do wrzenia, a potem jeszcze 10 minut na małym gazie pod przykryciem, od czasu do czasu delikatnie mieszając aby się nie przypalił. Po ugotowaniu odstawiamy na 10-15 minut pod przykryciem, aby dojrzał. W tym czasie zajmujemy się przygotowaniem składników.

Zawijamy maki-sushi

Na macie bambusowej kładziemy arkusz wodorostów nori, lśniącą stroną do dołu. Na 2/3 powierzchni układamy cienką warstwę ryżu, tak aby nie było dziur. Gdy rozłożymy ryż , możemy zabrać się za układanie wybranych składników w połowie ryżu. Krawędź nori smarujemy wodą i całość zwijamy od dołu, łapiąc za dolną krawędź maty bambusowej. Delikatnie ściskamy i rolujemy, do końca przesuwając matę. Zwinięty rulon kroimy nożem płaskim na około 2-3 centymetrowe kawałki. Tak przygotowane maki podajemy z sosem sojowym, wasabi i marynowanym imbirem.  
 SMACZNEGO.
Moje sushi jest robione przy zastosowaniu całego liścia nori, ponieważ mniejszym (połową) ciężko jest mi się najeść a i składników wtedy wchodzi więcej przez co w jednym kawałku jest moc smaków. 


A oto moje wykonanie.
Najnowsze sushi.

Sushi na wypasie.

Ostatnio przygotowałem masę z surimi. Posiekałem cztery surimi, dodałem posiekanego pora o długości około 4 centymetrów, szczyptę soli i dwie szczypty świeżo zmielonego pieprzu oraz szczyptę papryki ostrej. Do takiej sieczki dodałem dwie łyżeczki majonezu - tyle aby połączyły się składniki. 
Surimi
 
 
Ryż posypałem czarnym sezamem, położyłem masę z surimi, na to tykwę, rzodkiew, czerwoną paprykę, ogórka zielonego, koniecznie szczypiorek, na górnej krawędzi ryżu dodałem jak zawsze paseczek wasabi. 
PODCZAS JEDZENIA DOSZŁO DO EKSPLOZJI SMAKÓW.
Sushi MEGA WYPAS!







 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz