Jak zrobić sushi ?
W celu przygotowania sushi należy zaopatrzyć się w kilka niezbędnych produktów:
- ryż do sushi (klejący się),
- sos sojowy,
- ocet ryżowy,
- sushi nori - listki prasowanych alg morskich,
- zaprawa do ryżu*,
- japoński chrzan wasabi,
- marynowany imbir w zalewie,
- tykwa,
- rzodkiew chińska,
- mięso kraba, paluszki krabowe,
- awokado, ogórek, papryka i inne dodatki według uznania,
- mata bambusowa do zwijania sushi,
- serek Philadelphia lub majonez (gdy robimy California Roll),
- sezam (zwykły, czarny),
- pałeczki bambusowe do jedzenia.
Koszt wszystkich powyższych składników klasyfikuje się w granicach 150-200 złotych. Z takiego zestawu składników jesteśmy w stanie przygotować naprawdę ogrom sushi. Ja kupuję produkty takie jak imbir, tykwa pakowane po około 1,5 kg, rzodkiew 1 kg, a potem dzielę na odpowiednie ilości i zamrażam. Wychodzi mega taniej. Za taką ilość sushi, przygotowaną z tych składników, zapłaciłbym bez przesady około 1500-2000 złotych, lub więcej, w zależności od lokalu.
Gotowanie ryżu
Ryż, doprawiony mieszanką octu ryżowego, soli i cukru, jest najważniejszym składnikiem sushi. Ryż gotujemy na około godzinę przed przystąpieniem do robienia sushi. Należ go bardzo dokładnie wypłukać (około 4-5 razy przepłukać aby pozbyć się jak najwięcej skrobi) i odsączyć. Następnie ryż zalewamy wodą - na szklankę ryżu wlewamy 1,25 szklanki wody. Gotujemy do wrzenia, a potem jeszcze 10 minut na małym gazie pod przykryciem, od czasu do czasu delikatnie mieszając aby się nie przypalił. Po ugotowaniu odstawiamy na 10-15 minut pod przykryciem, aby dojrzał. W tym czasie zajmujemy się przygotowaniem składników.
Zawijamy maki-sushi
Na macie bambusowej kładziemy arkusz wodorostów nori, lśniącą stroną do dołu. Na 2/3 powierzchni układamy cienką warstwę ryżu, tak aby nie było dziur. Gdy rozłożymy ryż , możemy zabrać się za układanie wybranych składników w połowie ryżu. Krawędź nori smarujemy wodą i całość zwijamy od dołu, łapiąc za dolną krawędź maty bambusowej. Delikatnie ściskamy i rolujemy, do końca przesuwając matę. Zwinięty rulon kroimy nożem płaskim na około 2-3 centymetrowe kawałki. Tak przygotowane maki podajemy z sosem sojowym, wasabi i marynowanym imbirem.
SMACZNEGO.
Moje sushi jest robione przy zastosowaniu całego liścia nori, ponieważ mniejszym (połową) ciężko jest mi się najeść a i składników wtedy wchodzi więcej przez co w jednym kawałku jest moc smaków.
Ryż posypałem czarnym sezamem, położyłem masę z surimi, na to tykwę, rzodkiew, czerwoną paprykę, ogórka zielonego, koniecznie szczypiorek, na górnej krawędzi ryżu dodałem jak zawsze paseczek wasabi.
SMACZNEGO.
Moje sushi jest robione przy zastosowaniu całego liścia nori, ponieważ mniejszym (połową) ciężko jest mi się najeść a i składników wtedy wchodzi więcej przez co w jednym kawałku jest moc smaków.
![]() |
| A oto moje wykonanie. |
Najnowsze sushi.
Sushi na wypasie.
Ostatnio przygotowałem masę z surimi. Posiekałem cztery surimi, dodałem posiekanego pora o długości około 4 centymetrów, szczyptę soli i dwie szczypty świeżo zmielonego pieprzu oraz szczyptę papryki ostrej. Do takiej sieczki dodałem dwie łyżeczki majonezu - tyle aby połączyły się składniki.
![]() |
| Surimi |
Ryż posypałem czarnym sezamem, położyłem masę z surimi, na to tykwę, rzodkiew, czerwoną paprykę, ogórka zielonego, koniecznie szczypiorek, na górnej krawędzi ryżu dodałem jak zawsze paseczek wasabi.
PODCZAS JEDZENIA DOSZŁO DO EKSPLOZJI SMAKÓW.
![]() |
| Sushi MEGA WYPAS! |







Brak komentarzy:
Prześlij komentarz