Na wstępie kilka słów o sushi.
![]() |
| Poglądowy plakacik jaki stworzyłem. |
Spożywanie
Tradycyjnie sushi spożywa się palcami lub pałeczkami. Do sushi podaje
się sos sojowy do maczania, zielony japoński chrzan wasabi o intensywnym smaku
oraz marynowany imbir, który spożywa się pomiędzy różnymi rodzajami potrawy dla
oczyszczenia kubków smakowych. Z tego powodu odradza się także picie wody. Do sushi
najczęściej podawana jest zielona herbata.
W złożeniach, np. nigiri-zushi,
pierwsza litera „s” zastępowana jest przez „z” ze względu na rendaku,
udźwięcznienie spółgłoski występujące w takiej sytuacji w języku japońskim.
Rodzaje
- nigiri-zushi, czyli sushi formowane w dłoni – jest to najpopularniejsza obok maki-zushi postać tej potrawy. Ryż formuje się w owalne paluszki, a następnie kładzie się na nie jednego rodzaju rybę lub owoc morza;
- maki-zushi (najbardziej popularne) powstają w wyniku ułożenia ryżu oraz ryby (często także ogórka) na płacie wodorostu nori oraz zwinięciu wodorostu razem ze składnikami. Do zawijania używa się często bambusowej maty – w ten sposób powstaje rulon, który kroi się następnie na mniejsze kawałki, przy czym ich długość powinna być mniejsza od średnicy; podaje się je z chrzanem japońskim wasabi, sosem sojowym i marynowanym imbirem.
Maki-zushi
dzieli się przede wszystkim ze względu na:
- rozmiar: hoso-maki (małe, wysokie, 2-3 cm), naka-maki (średnie, 3-4 cm), futo-maki (duże, płaskie, 4-6 cm, czasami podaje się w sposób dekoracyjny – z wystającą sałatą, ogórkami, tworzącymi coś na kształt korony),
- sposób podania: temaki (rożek z alg nori), uramaki („wywinięte maki”, dodatki owinięte są algami, a ryż tworzy warstwę zewnętrzną).
- chirashi-zushi czyli „sushi porozsypywane”, to znaczy podane jako miseczka z ryżem i ułożonymi na nim kawałkami sashimi. Takie sushi pokrywa się także warstwą pokrojonych w paseczki warzyw, tofu i grzybów;
- temaki-zushi jest tworzone przez spożywających: na stół podaje się tacę z przygotowanymi składnikami, ryż oraz nori, z których każdy biesiadnik sam komponuje swoje sushi;
- oshi-zushi, sushi popularne w regionie Kansai, ma kształt prostopadłościanu, który uzyskuje się dzięki specjalnej formie nazywanej oshibako;
- inari-zushi, smażone tofu wypełnione ryżem; może też zawierać inne, dodatkowe składniki w zależności od regionu;
- nare-zushi, jego składnikiem jest sfermentowana ryba; ryba jest przedtem patroszona, wypełniana solą i wkładana na dłuższy czas do beczki;
Ryba do nare-zushi nie wygląda zbyt apetycznie.
Sushi na zachodzie
Sushi zdobyło dużą popularność również na Zachodzie. W Stanach Zjednoczonych
powstały między innymi takie odmiany jak: California roll (z awokado, krabowymi
paluszkami i ogórkiem), Caterpillar roll (z awokado, węgorzem, ogórkiem i
krabowymi paluszkami), Spider roll (ze smażonym krabem i dodatkami),
Philadelphia roll (z łososiem, białym serem, ogórkiem i cebulą), Crunchy roll
(California Roll w cieście naleśnikowym, często z sosem) i wiele innych. Sushi z ogórkiem nazywa się imieniem mitologicznego
potwora - kappy.
California Roll Uramaki.
California Roll Uramaki.







Przepyszne Sushi znalazlem ostatnio na Ursusie i w Sochaczewie, nazywaja sie Sushimi Sochaczew lub Sushimi Ursus
OdpowiedzUsuńhttps://sushimi-ursus.menu.pl/