piątek, 16 stycznia 2015

O sushi

Na wstępie kilka słów o sushi.


Poglądowy plakacik jaki stworzyłem.
   Sushi – potrawa japońska złożona z gotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowym oraz najróżniejszych dodatków w postaci, przeważnie surowych: owoców morza, wodorostów nori, kawałków ryb, warzyw, grzybów, jajek. Jest jedną z odmian shasimi. Ze względu na bardzo krótki termin przydatności do spożycia, w restauracjach japońskich jest przygotowywana po dokonaniu zamówienia.
 

   Spożywanie


Tradycyjnie sushi spożywa się palcami lub pałeczkami. Do sushi podaje się sos sojowy do maczania, zielony japoński chrzan wasabi o intensywnym smaku oraz marynowany imbir, który spożywa się pomiędzy różnymi rodzajami potrawy dla oczyszczenia kubków smakowych. Z tego powodu odradza się także picie wody. Do sushi najczęściej podawana jest zielona herbata.
W złożeniach, np. nigiri-zushi, pierwsza litera „s” zastępowana jest przez „z” ze względu na rendaku, udźwięcznienie spółgłoski występujące w takiej sytuacji w języku japońskim.

   Rodzaje


   Istnieje wiele rodzajów sushi:
  • nigiri-zushi, czyli sushi formowane w dłoni – jest to najpopularniejsza obok maki-zushi postać tej potrawy. Ryż formuje się w owalne paluszki, a następnie kładzie się na nie jednego rodzaju rybę lub owoc morza;

  • maki-zushi (najbardziej popularne) powstają w wyniku ułożenia ryżu oraz ryby (często także ogórka) na płacie wodorostu nori oraz zwinięciu wodorostu razem ze składnikami. Do zawijania używa się często bambusowej maty – w ten sposób powstaje rulon, który kroi się następnie na mniejsze kawałki, przy czym ich długość powinna być mniejsza od średnicy; podaje się je z chrzanem japońskim wasabi, sosem sojowym i marynowanym imbirem.

Maki-zushi dzieli się przede wszystkim ze względu na:

  • rozmiar: hoso-maki (małe, wysokie, 2-3 cm), naka-maki (średnie, 3-4 cm), futo-maki (duże, płaskie, 4-6 cm, czasami podaje się w sposób dekoracyjny – z wystającą sałatą, ogórkami, tworzącymi coś na kształt korony),
  • sposób podania: temaki (rożek z alg nori), uramaki („wywinięte maki”, dodatki owinięte są algami, a ryż tworzy warstwę zewnętrzną).

  • chirashi-zushi czyli „sushi porozsypywane”, to znaczy podane jako miseczka z ryżem i ułożonymi na nim kawałkami sashimi. Takie sushi pokrywa się także warstwą pokrojonych w paseczki warzyw, tofu i grzybów;




  • temaki-zushi jest tworzone przez spożywających: na stół podaje się tacę z przygotowanymi składnikami, ryż oraz nori, z których każdy biesiadnik sam komponuje swoje sushi;


  • oshi-zushi, sushi popularne w regionie Kansai, ma kształt prostopadłościanu, który uzyskuje się dzięki specjalnej formie nazywanej oshibako;


  • inari-zushi, smażone tofu wypełnione ryżem; może też zawierać inne, dodatkowe składniki w zależności od regionu;


  • nare-zushi, jego składnikiem jest sfermentowana ryba; ryba jest przedtem patroszona, wypełniana solą i wkładana na dłuższy czas do beczki;



Ryba do nare-zushi nie wygląda zbyt apetycznie.





    Sushi na zachodzie


Sushi zdobyło dużą popularność również na Zachodzie. W Stanach Zjednoczonych powstały między innymi takie odmiany jak: California roll (z awokado, krabowymi paluszkami i ogórkiem), Caterpillar roll (z awokado, węgorzem, ogórkiem i krabowymi paluszkami), Spider roll (ze smażonym krabem i dodatkami), Philadelphia roll (z łososiem, białym serem, ogórkiem i cebulą), Crunchy roll (California Roll w cieście naleśnikowym, często z sosem) i wiele innych. Sushi z ogórkiem nazywa się imieniem mitologicznego potwora - kappy.
 
California Roll Uramaki.





1 komentarz:

  1. Przepyszne Sushi znalazlem ostatnio na Ursusie i w Sochaczewie, nazywaja sie Sushimi Sochaczew lub Sushimi Ursus

    https://sushimi-ursus.menu.pl/

    OdpowiedzUsuń