czwartek, 5 marca 2015

Mięsko jakie uwielbiam

Gulasz po mojemu

Składniki:
- 1 kg miękkiej wołowiny, 
- 3 średnie czerwone cebule,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 średniej wielkości papryczka chilli,
- 2 liście laurowe,
- 4 ziarenka ziela angielskiego,
- 4 ziarenka pieprzu,
- mieszanka przypraw do gulaszu Fix Knorr Gulasz węgierski,
- kluski śląskie lub opcjonalnie kasza gryczana 100 g,
- 3 łyżki oleju,
- mielona ostra papryka, pieprz, sól, czosnek granulowany - do smaku.


Wykonanie: Wołowinę najlepiej trochę przemrozić, aby lepiej się kroiła. Następnie kroimy ją w centymetrowe paski i wrzucamy do garnka. Wlewamy trzy łyżki oleju. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach, sprasowany ząbek czosnku. Lekko przesmażamy wołowinę, następnie zalewamy ją wodą. Dodajemy pokrojone w piórka cebule, posiekana papryczkę chilli z nasionami oraz wsypujemy całą przyprawę do gulaszu węgierskiego Fix Knorr. Lekko solimy i pieprzymy. Zagotowujemy, przykręcamy ogień i dusimy 1,5 godziny od czasu do czasu mieszając aby nie przypalić. Po tym czasie gulasz jest gotowy. Podajemy z kluskami śląskimi lub kaszą gryczaną. Nieodzownym dodatkiem do gulaszu jest ogórek kiszony lecz ja tym razem zjadłem go z grzybami z octu. Rewelacja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wietnamski kurczak

Składniki:
- ryż 100 gram ( jedna torebka), 
- duża pierś kurczaka ok. 1 kg,
- sos sojowy,
- cebula jedna większa,
- 2 łyżki cukru,
- chili

Wykonanie: 
Najpierw gotujemy ryż. Następnie w między czasie kroimy cebulę w pióra i odkładamy do miseczki. Kroimy kurczaka w małą kostkę. Wkładamy go do miseczki i polewamy sosem sojowy oraz szczyptą chili. Po wymieszaniu odkładamy do lodówki na około 15 minut. Do rozgrzanego woka wsypujemy dwie łyżki cukru i dodajemy od razu kurczaka. Smażymy na dużym ogniu przez około 6-8 minut. Następnie dodajemy jeszcze dwie łyżki sosu sojowego i cebulę. Wszystko smażymy około 5 minut, mieszając.
  



Kurczak w nowatorskiej marynacie

 

Składniki:

- 8 udek z kurczaka (pałeczki),
- 10 średniej wielkości pieczarek lub ok. 250 gram pokrojonego w paski boczniaka,
Marynata: 
- przyprawa do kurczaka Kamis lub Prymat,
- 1 łyżka czubata miodu, 
- 3 łyżki octu winnego,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 3 łyżki oleju,
- 1/2 płaskiej łyżeczki ostrej papryki,
- 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu.

Wykonanie:  

Kurczaka wymoczyć i wraz z grzybami ułożyć w rękawie do pieczenia. Następnie przygotować marynatę tzn. wymieszać wszystkie jej składniki i zalać nimi kurczaka z grzybami. Zamknąć rękaw i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na około 80 minut z termoobiegiem. Przed końcem pieczenia, na około 20 minut, rozerwać rękaw aby kurczak się lekko zarumienił. Podawać z ziemniakami, ryżem lub zjeść z chlebem oraz swoją ulubioną surówką lub korniszonem.

 

Kiełbasa z cebulą


Składniki: 
- pętko ulubionej kiełbasy, najlepiej chudej,
- dwie duże cebule,
- pieprz mielony, sól, papryka ostra mielona.

Kiełbasę kroimy na plasterki, które smażymy na niewielkiej ilości oleju, następnie dodajemy posiekaną cebulę, przyprawiamy odrobiną soli, pół łyżeczki pieprzu i tyle samo papryki. Gdy cebula się przysmaży zalewamy przegotowaną wodą i na dużym gazie smażymy do odparowania wody, aby cebula zmiękła. Gdy po odparowaniu wody cebula nadal jest twarda czynność powtarzamy drugi raz. Po odparowaniu wody przekładamy danie na talerz i zajadamy z kromką chleba pełnoziarnistego. Jest to danie ciężko strawne, więc zalecam zjedzenie go na około 2-3 godziny przed snem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz