Składniki:
- makaron rurki 300 gram (ja użyłem 200g żytniego i 100g pszennego)
- ser rokpol 120 gram (jak nie mamy to jedna mozzarella - duża kulka )
- 250 gram mrożonego, drobnego szpinaku (pół paczki)
- 1 średni ząbek czosnku
- sól (jak używamy mozzarelli, jak rokpola to nie solić)
- 100 ml śmietanki 30%
- szczypta pieprzu
- szczypta czosnku
Przygotowanie.
Szpinak wysypać na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy. Smażyć do rozmrożenia, następnie dodać ser. Gdy ser się rozpuści dodać posiekany ząbek czosnku, pieprz, czosnek mielony, wymieszać i podsmażyć chwilę aby smaki się połączyły. Dodać śmietanę i chwilę podsmażyć. W między czasie do garnka z osoloną wodą wrzucić makaron. Ja wrzucam makaron na zimną wodę. Gdy woda się zagotuje, gotujemy 8 minut aby był al dente lub 12 minut do miękkości (jak kto lubi). Nie hartować makaronu. Łączymy makaron ze szpinakiem i zajadamy.
Inna odsłona tego dania - Wymieszany makaron kolanka (małe) ze szpinakiem, rokpolem i odrobiną czosnku, bez śmietany i soli.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz