środa, 7 stycznia 2015

Makarony królują

Makaron ze szpinakiem
 

Składniki:

  •  makaron rurki 300 gram (ja użyłem 200g żytniego i 100g pszennego)
  •  ser rokpol 120 gram (jak nie mamy to jedna mozzarella - duża kulka )
  •  250 gram mrożonego, drobnego szpinaku (pół paczki)
  •  1 średni ząbek czosnku
  •  sól (jak używamy mozzarelli, jak rokpola to nie solić)
  • 100 ml śmietanki 30%
  •  szczypta pieprzu
  •  szczypta czosnku

Przygotowanie.


Szpinak wysypać na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy. Smażyć do rozmrożenia, następnie dodać ser. Gdy ser się rozpuści dodać posiekany ząbek czosnku, pieprz, czosnek mielony, wymieszać i podsmażyć chwilę aby smaki się połączyły. Dodać śmietanę i chwilę podsmażyć. W między czasie do garnka z osoloną wodą wrzucić makaron. Ja wrzucam makaron na zimną wodę. Gdy woda się zagotuje, gotujemy 8 minut aby był al dente lub 12 minut do miękkości (jak kto lubi). Nie hartować makaronu. Łączymy makaron ze szpinakiem i zajadamy.


Inna odsłona tego dania - Wymieszany makaron kolanka (małe) ze szpinakiem, rokpolem i odrobiną czosnku, bez śmietany i soli.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz