wtorek, 13 stycznia 2015

Moje sprawdzone przepisy na wino

Etapy mojego wyrobu wina.

  1. Przygotowanie szczepionki drożdży,
  2. Przygotowanie owoców - po zerwaniu owoce są myte i gniecione,
  3. Zagotowanie owoców wraz z wodą i pierwszą częścią cukru - zszumować,
  4. Po przestudzeniu, ale nie całkowitym - takim, aby po włożeniu palca się nie oparzyć, wlewam zawartość garnka do gąsiora o odpowiedniej wielkości (tak, aby pozostawić około 20% wolnego miejsca, bo drożdże jak wiadomo zaczną pracować i gdybyśmy zostawili zbyt mało wolnej przestrzeni doszłoby do wyrzucenia zawartości na zewnątrz z dużą siłą - dwa razy miałem zawartość gąsiora na suficie), dodaję zaszczepione drożdże i resztę pożywki.
  5. Zakorkować z rurką fermentacyjną do której wlewam przegotowaną, ostudzoną wodę, uszczelnić połączenia korka z gąsiorem i rurki z korkiem,
  6. Odstawić w ciepłe, nienasłonecznione miejsce,
  7. Po około 6 dniach dodać resztę cukru rozpuszczonego w wodzie - też zagotowuję,
  8. Ponownie szczelnie zakorkować z rurką fermentacyjną,
  9. Po około 4 - 6 tygodniach zlać WINO (tak to już jest wino) do drugiego gąsiorka, do tzw. cichej fermentacji (wino może jeszcze zacząć pracować) i odstawić w chłodne miejsce - zimno zabija drożdże i o to chodzi na tym etapie,
  10. Po około 4 -8 tygodniach od zlania do cichej fermentacji, zlać wino do gąsiorka w miarę szczelnie go wypełniając i zakorkować korkiem, odstawić w chłodne, ciemne miejsce na około 6 -12 miesięcy, potem do butelek i PIĆ:). Można bezpośrednio po przeprowadzonej cichej fermentacji, jak już widzimy, że wino nie pracuje zlewać do butelek. Ja wolę poczekać kilka miesięcy aby dojrzało bo i tak długo to ono nie postoi.
Wiem, ktoś może uznać, że to profanacja z tym zagotowaniem owoców, lecz ja nie lubię drobnoustrojów i pozostałości po ptasich i ślimaczych odchodach, a mycie nie zastąpi sparzenia. Dlatego często zagotowuję owoce z wodą i pierwszą częścią cukru mimo, że pozbywam się w ten sposób naturalnych drożdży na owocach, lecz po to właśnie przygotowuję szczepionkę z drożdżami. 
Można oczywiście zebrać owoce, przebrać je i sprasować - zgnieść, a następnie zalać je w gąsiorze przegotowaną wodą z cukrem bez przygotowywania szczepionki z drożdżami. Tak przygotowany moszcz też zacznie pracować i zrobi się wino - chyba, że skwaśnieje - a to się zdarza. 
Przygotowując wino w sposób z zagotowaniem owoców jeszcze NIGDY mi się nie popsuło, a posiadam wina nawet z 1982 roku.

Moje etykiety na butelki. 



Etykieta duża.





Etykieta mała (trzy rodzaje).






Etykiety do pobrania pod linkiem: http://chomikuj.pl/krisgos/Dokumenty/Etykiety+na+butelki+wina,4508271773.doc
Wszystkie elementy etykiet są edytowalne (obrazki można zmieniać według własnego upodobania).

Moje najnowsze wino MEGA REWELACYJNE
Wino wieloowocowe, półwytrawne, 11%.
(skład moszczu: 2 litry porzeczki czerwonej, 2 litry wiśni, 2 litry agrestu,
2 litry śliwki węgierki, 2 litry winogrona czerwonego, 0,5 litra jeżyny). 

UWAGA, DAĆ WIĘKSZY GĄSIOR minimum 25 litrów - ja dałem za mały i mi dwa razy wysadziło w kuchni i pokoju więc musiałem malować sufity:(
Skład:
drożdże Malaga,
10,5 litra moszczu,
1,5 litra wody,
2,1 kg cukru (najpierw dodaję 1 kg a po 4 - 6 dniach 0,7 kg)


Wino wieloowocowe, półsłodkie, 14%.
(skład moszczu: 1,9 litra wiśni, 1,9 litra porzeczki czerwonej, 
2 litry winogrona różowego, 0,4 litra jeżyny, 0,4 litra śliwki).

Skład:
drożdże Malaga 1,
6,6 litra moszczu,
4,4 litra wody,
2 kg cukru (najpierw dodaję 1 kg a po 4 - 6 dniach kolejny 1 kg).    

 
Wino z wiśni z dodatkiem (ok. 300 ml moreli), półsłodkie, 14%.


Skład:

drożdże Madera,
6,6 litra moszczu,
4,5 litra wody,
2,1 kg cukru  (najpierw dodaję 1,6 kg a po 4 - 6 dniach kolejny 0,5 kg). 
 

 Wino z winogron, różowe, musujące, półwytrawne, 11%.


Skład:

drożdże Bordeaux,
6 litrów moszczu,
4 litry wody,
2,3 kg cukru (najpierw dodaję 1,3 kg a po 4 - 6 dniach kolejny 1 kg).


 Wino z wiśni z dodatkiem (ok. 400 ml czerwonej porzeczki), wytrawne, 11%.

Skład:

drożdże Burgund,
6,4 kg wiśni,
4,5 litra wody,
1,5 kg cukru (najpierw dodaję 1 kg a po 4 - 6 dniach 0,5 kg).

 
Wino z wiśni z dodatkiem (ok. 2 litrów porzeczki czerwonej), wytrawne, 9%.

Skład:

drożdże Malaga + pożywka,
13 litrów moszczu z wiśni + porzeczka,
6,6 litra wody,
1,9 kg cukru (najpierw dodaję 1,3 kg a po 4 - 6 dniach 0,6 kg).


Wino z wiśni, wytrawne, 9%.

Skład:

drożdże Bordeaux,
8 litrów moszczu,
4,05 litra wody,
1,2 kg cukru  (najpierw dodaję 0,7 kg a po 4 - 6 dniach 0,5 kg).


Wino z wiśni, wytrawne, 8%.

Skład:

drożdże Bordeaux,
6,4 kg wiśni (ok. 5 l),
4,5 litra wody,
1,3 kg cukru (najpierw dodaję 1 kg a po 4 - 6 dniach 0,3 kg).  


 Wino z czerwonej porzeczki z dodatkiem 1 litra jeżyny
wytrawne, 8%.

Skład:

drożdże Bordeaux,
5 litrów moszczu,
9,05 litra wody,
1,52 kg cukru  (najpierw dodaję 1 kg a po 4 - 6 dniach 0,52 kg).

 


2 komentarze:

  1. Witam!
    Pierwszy raz robie wino ze sliwki węgierki szuszonej zmielonej w Blęderze
    Jakich miałbym Użyć?
    Cieplutko Pozdrawiam
    Jurek.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wg mnie najlepsze drożdże bordeaux lub wysokoprocentowe.

    OdpowiedzUsuń